Kako izbrati sedežno garnituro?

Sedežna garnitura predstavlja osrednji element vsake dnevne sobe. Služi kot prostor za počitek in sproščanje, pogosto je uporabimo tudi kot prostor za druženje s prijatelji in družino, včasih pa se uporablja celo za spanje. Prav zaradi pomembnosti tega elementa je potrebno izbiri garniture posvetiti primerno pozornost.

Kako veliko garnituro izbrati?

Na velikost garniture vplivata dva faktorja – velikost vašega prostora in vaše potrebe. Paziti moramo, da ne izberemo garniture, ki je za naš prostor prevelika, hkrati pa mora biti garnitura dovolj velika, da lahko na njej udobno uživamo prav vsi člani družine. Če nam obstoječa postavitev prostora ne omogoča postavitve dovolj velike garniture, je mogoče smiselno umakniti ali pa premakniti kakšen drug kos pohištva in s tem pridobiti dodatne prostor.

Sedežna garnitura Agora

Pomembna je tudi izbira pravega sestava sedežne garniture. V osnovi poznamo 3 vrste sestavov: ravne elemente (dvosed, trosed, štirised…), ki se pogosto kombinirajo po več elementov skupaj (običajno dvosed + trosed), kotne sestave v obliki črke L in kotna sestave v obliki črke U. Izbira sestava je ponovno pogojena z dimenzijo in obliko prostora in pa z našim okusom.

Dodatne funkcije

Dodatne funkcije običajno močno vplivajo na ceno garniture, zato moramo dobro premisliti, katere funkcije zares potrebujemo. Najpogostejša funkcija je ležišče. Ležišča so pri sedežnih garniturah običajno pomožna, kar pomeni, da so namenjena občasnemu spanju. Ležišče se pogosto uporablja tudi kot dodatna površina za poležavanje pred televizijo.

Druga priljubljena funkcija sedežnih garnitur so predali in zaboji. Te funkcije so običajno zelo priročne predvsem v majhnih stanovanjih, saj lahko z njimi dobimo dodaten prostor za shranjevanje, brez da bi dodatno natlačili prostor.

Druge dodatne funkcije, kot so različni relax mehanizmi, masažne funkcije in podobno je običajno smiselno izbrati le, če nam proračun pri garnituri ni večja ovira, saj gre za relativno drage funkcije, ki so pogosto v praksi redko uporabljene.

Sedežna garnitura Nora

Cena garniture

Izbira sedežnih garnitur na trgu je ogromna, cenovni razpon pa je zelo širok. Kam bomo posegli je predvsem odvisno od tega, kaj naš družinski proračun zmore, vsekakor pa se je običajno dobro izogniti najcenejšim ponudbam, ki običajno s kakovostnega vidika ne upravičijo niti nizke cene. Prav tako za običajnega kupca ni smiselno, da posega po visokocenovnih dizajnerskih izdelkih, saj ponovno s svojo kakovostjo težko opravičijo ekstremno visoko ceno. Glede na veliko število ponudnikov je smiselno, da si pred nakupom dobro ogledamo ponudbo, pri tem pa se ne omejimo le na velike trgovske centre, saj manjši trgovci s pohištvom pogosto ponujajo boljšte nakupne priložnosti. Pri iskanju je vsekakor smiselno, da si pomagamo tudi z internetom, saj lahko s tem prihranimo veliko časa in tudi stroškov.

Comments

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Name and email are required