Kako se lotiti prenove doma?

Ste na točki življenja, ko si kupujete nov dom, ki ga bo potrebno prenoviti? Morda pa v svojem stanovanju ali hiši živite že več let in ste sklenili, da potrebuje temeljito prenovo? Ne glede na to, zakaj ste se odločili za ta korak, se morate zavedati, da prenova predstavlja kar velik podvig. Podvig, ki poleg denarja zahteva veliko načrtovanja ter potrpežljivosti.

Dovolite nam, da vam priskočimo na pomoč. Zagotovo vam bodo še kako prav prišli najboljši nasveti za opremljanje doma ter njegovo prenovo.

Pred samo prenovo dobro razmislite

In sicer o naslednjih točkah:

  • Ali imate na voljo dovolj finančnih sredstev?
  • Ali vam bo delo puščalo dovolj časa, da se prenove sploh lotite?
  • Ali lahko kaj postorite sami?
  • Katera dela bodo morali opraviti profesionalci?

Prenovo morate torej res dobro načrtovati. Nemalokrat se namreč zgodi, da stroški renovacije daleč presežejo načrtovane stroške. Še pogosteje prihaja do tega, da se projekt konča na polovici, saj ljudje nimajo več denarja, volje in časa za vse, kar so načrtovali.

Zato pri načrtovanju finančnih sredstev vedno pustite nekaj denarja za rezervo, ki vam bo mogoče prišla še kako prav. Ne pozabite pomisliti tudi na to, da morda med prenovo ne boste mogli živeti v stanovanju, to pa pomeni, da se boste morali preseliti k sorodnikom, prijateljem ali najeti drugo stanovanje. Vse to ponavadi za seboj prinese še več dodatnih stroškov.

Katera dela bodo opravili profesionalci?

Preverite vse prostore, ki jih boste renovirali. Razmislite o tem, katera dela boste lahko opravili sami ter naredite seznam stvari, ki jih bodo morali opraviti profesionalci. Verjetno bo smiselno tudi to, da boste najeli arhitekta, ki vam bo dobro svetoval pri prenavljanju in opremljanju doma.

Prav njegovi nasveti vam bodo lahko prihranili lep kupček denarja. Arhitekti imajo namreč dovolj znanja in izkušenj, da izkoristijo prednosti prostorov ter jih prijetno in funkcionalno opremijo.

Ne pozabite še na to, da morajo biti vsa večja gradbena in inštalacijska dela izvedena v skladu s predpisi. Za nekatera dela boste potrebovali prav posebna dovoljenja, morali boste upoštevati načela varne gradnje in statike. Zato mora biti načrt prenove izdelan po posameznih delih, ki si sledijo v določenem zaporedju. Če niste ravno strokovnjak na tem področju, najemite vodjo projekta, ki bo poskrbel za vse potrebno.

Na koncu ne pozabite tudi na sosede

Prenova v večini primerov s seboj prinese hrup, ovire ter onesnaženje. Vse to je za sosede lahko zelo moteče. Poskrbite za to, da jih boste o svojih načrtih obvestili pravočasno. Poprosite jih za razumevanje in potrpežljivost.

Želimo vam uspešno in čim hitrejšo prenovo doma!

Comments

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Name and email are required