Okovje za alu vhodna vrata

Poleg osnovne konstrukcije podboja in krila, je okovje najbolj pomemben del vrat, ki zagotavlja dolgoročno brezhibno delovanje. Najbolj izpostavljeni deli so tečaji, ključavnica in cilindrični vložek.

Poleg osnovne konstrukcije podboja in krila, je okovje najbolj pomemben del vrat, ki zagotavlja dolgoročno brezhibno delovanje. Najbolj izpostavljeni deli so tečaji, ključavnica in cilindrični vložek.

Tečaji so lahko dvo ali tri delni 3D nastavljivi ali pa skriti. Ključavnice so posebaj izdelane za alu vhodna vrata in so eno ali več točkovne, avtomatik ali z motornim pogonom. Cilindričnih vložkov je več vrst, glede na kvaliteto, vrsto ključev in varnosti.

abstract-door-1-1219713Kvaliteten tečaj s kvalitetno pritrditvijo, je ključen za dolgoročno brezhibno delovanje vrat. Standardno proizvajalci za ALU vhodna vrata uporabljajo dvo ali tro delne tečaje s 3D nastavitvijo. Za lažja vrata, predvsem za vrata z vstavnim polnilom uporabljajo en par (2 kom), pri težjih vratih pa 3 kom ali več. Pomembno je, da je tečaj dobro in natančno pritrjen in da ima enostaven in efektiven način 3D regulacije. Regulacija je potrebna zaradi natančne nastavitve zračenja med krilom in podbojem, ki jo je običajno potrebno nekaj časa po montaži ponovno ponastaviti. Skriti tečaj, kakor že ime pove, pri zaprtih vratih ni viden, kar pripomore k lepšemu videzu in malo večji protivlomni varnosti.  Za ta tečaj je značilno, da mora biti zelo natančno pozicioniran, kar običajno proizvajalci dosežejo z računalniško vodenim CNC strojem za izrez odprtin v podboju in krilu.  Te tečaje proizvajalci uporabljajo pri višje cenovnih vratih, kjer je pomemben videz, posebno primeren je za vrata z obojestransko prekrivnim polnilom.

Ključavnica je eden od ključnih elementov varnosti. Proizvajalci v alu vhodna vrata vgrajujejo različne in od različnih proizvajalcev. Skupno jim je to, da so vse narejene prav za ALU vrata, prav tako pa imajo enake osnovne karakteristike. Razlike so v glavnem v izdelavi in pa v detajlih. Navadna enotočkovna ključavnica in ključavnica z padajočim zapahom, se uporablja pri najbolj enostavnih zelo lahkih vratih, kjer protivlomna varnost ni zelo potrebna. Največkrat se uporablja tritočkovna ključavnica v izvedbi s kavlji ali jezički. Taka ključavnica ima zadostno mehansko protivlomno varnost, istočasno pa s tritočkovnim prileganjem še nekoliko preprečuje eventuelno deformirenje in povešanje krila. Pet točkovna ključavnica je v osnovi razširjena izvedba tritočkovne ključavnice in bistveno ne vpliva na boljšo protivlomnost. Vgrajujejo se tudi obe vrsti tri in pet točkovnih ključavnic v izvedbi »avtomatik«. Taka ključavnica se pri zaprtju krila avtomatsko zapre v vseh točkah, odpre pa se z kljuko ali ključem. Pri taki ključavnici ključ služi samo za blokiranje sistema (zaklepanje) pri odklepanju, pa sprosti cel mehanizem. Nadgradnja ključavnice »avtomatik« je še dodaten el. motorni pogon, ki služi za sprostitev mehanizma (odklepanje) in ga je možno krmiliti z katerokoli elektronsko napravo (čitalec prstnega odtisa, kartični sistem, daljinci, kodni ključ…) Obstaja še nekaj variant ključavnic (panic, prečne..), ki pa se za alu vhodna vrata v stanovanjskih hišah redko uporabljajo.

Za protivlomno varnost, pa je najbolj pomembna prava izbira cilindričnega vložka, kajti nič ne pomeni 3+ točkovno zaklepanje, če vam vsak vlomilec lahko prevrta ali z vlomilskim »glavnikom« odklene cilinder in s tem odklene tudi cel mehanizem ključavnice. Za dobro varnost je potreben dober cilindrični vložek in pa dobre rozete vložka, ki lahko preprečijo vrtanje ali pa lomljenje vložka. Torej, ko se odločate za nova alu vhodna vrata, preverite (poleg ostalega) kakšni in kako so vgrajeni tečaji, kakšna je ključavnica in izberite dober cilindrični vložek.

Comments

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Name and email are required