Izbira ležišča za kakovostno spanje

Na kakovost spanca vpliva več dejavnikov, od okolja v katerem spimo, pa do našega splošnega zdravja, rutine, ki jo izvajamo pred spanjem pa do prehrane. Eden izmed bolj pomembnih elementov zdravega spanja pa je izbira primerne vzmetnice. Na trgu je ponudba zares široka. Ležišča se med seboj razlikujejo v sestavi, uporabljenih materialih, višini, vrsti prevleke, seveda pa tudi v ceni. Prav zaradi velikega cenovnega razpona ponudbe so stranke pogosto zmedene in ne vedno, kakšno vzmetnico izbrati.

Najprej nekaj besed o vrstah ležišč. V grobem se ležišča delijo v tri skupine: ležišča z žepkastim jedrom, ležišča z bonell vzmetenjem in ležišča iz pene. Ležišča z žepkastim jedrom imajo jedro sestavljeno iz množice vzmeti, ki so vsaka posamesno vstavljena v svoj tekstilni žepek, žepki pa so nato sešiti skupaj. Zaradi take zasnove lahko vsaka vzmet deluje popolnoma samostojno in neodvisno od drugih, kar omogoča popolno točkovno prilagoditev telesu. Ležišča z bonell vzmetenjem so znana tudi kot ležišča s klasičnim vzmetenjem. Jedro takšne vzmetnice je sestavljeno iz vzmeti, ki so med seboj prepletene. To daje vzmetnici dolgo življensko dobo ter robustno zasnovo, je pa spanje na takšni vzmetnici običajno manj udobno. Takšna zasnova ležišč običajno pomeni tudi ugodno ceno. Ležišča z jedrom iz pene so si med seboj zelo različna, skupna pa jim je lastnost, da v njih ni kovinskih elementov. Udobje in življenska doba takšnih ležišč je odvisna od izbire vrste pene ter kakovosti pene. Skupna težava takšnih ležišč je, da so v primerjavi z vzmetenimi ležišči manj zračna, kar lahko pomeni težave pri odvajanju vlage.

Tudi izbira prevleke je izrednega pomena, saj je le-ta praktično v neposrednem stiku z našo kožo. Kakovostni proizvajalci izdelujejo prevleke iz mešanice naravnih in sintetičnih materialov. Mešanica je običajno izdelana tako, da je negostoljubna za razvoj različnih mikroorganizomov in da deluje antialergeno. Pri izbiri ležišča je dobro, da izberemo takšnega, ki ima snemljivo prevleko. To nam omogoča, da vsaj enkrat na leto prevlekmo vzamemo iz vzmetnice in jo operemo v pralnem stroju.

Ne glede na to, kakšno vzmetnico izberemo, je pomembno upoštevati tudi dejstvo, da imajo ležišča svojo življensko dobo, po kateri jih moramo obvezno zamenjati. Priporočljivo je, da se ležišče zamenja vsakih 7-10 let, saj se v tem obdobju materiali v ležišču deformirajo, v ležišču pa se nabere tudi raznorazna nesnaga. Ležišče je potrebno zamenjati tudi, če ima neprijeten vonj ali pa se na ležalni površini pojavi udrtina.

Comments

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Name and email are required